Σελίδες

14 Μαΐ 2012

Τοις Έλλησι τοις τελευτήσασι πρo της Χριστού παρουσίας δει εύχεσθαι και μη αναθεματίζειν;

εικ. British Museum - The Labours of Hercules, 1545 Engraving

Τοις Έλλησι τοις τελευτήσασι πρo της Χριστού 
παρουσίας δει εύχεσθαι και μη αναθεματίζειν;


  Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, για τον Έλληνα που βρίσκεται στην πλάνη των Ειδώλων οι Πατέρες συστήνουν επί λέξει Εύχεσθαι υπέρ των Ελλήνων.

   Βέβαια το «εύχεσθαι υπέρ των Ελλήνων» που συστήνουν οι Πατέρες είναι αντίθετο με την προπαγάνδα των Νεοπαγανιστών που θέλουν να εμφανίζουν τους Πατέρες της Εκκλησίας ως καταφρονητές του Ελληνικού Έθνους και όχι ως καταφρονητές της Ειδωλολατρικής θρησκείας όπως πραγματικά είναι. Οι αρνητικές εκφράσεις των Πατέρων της Εκκλησίας που εμπεριέχουν τη λέξη Έλληνας αναφέρονται στην ειδωλολατρική θρησκεία και όχι στον άνθρωπο Έλληνα.

Τη θέση των Πατέρων περί καταφρόνησης των ειδώλων και όχι του Έλληνα πολίτη ενισχύει ένα ακόμη έργο τους, αυτό του Αναστασίου του Σιναΐτη.

Η ερώτηση που υποβάλλεται στον Αναστάσιο είναι ξεκάθαρη και διαφωτιστική για το θέμα μας: Πρέπει να ευχόμαστε υπέρ των Ελλήνων και να μην τους αναθεματίζουμε; Aς περάσουμε να δούμε το κείμενο πιο αναλυτικά.

ΕΡΩΤΗΣΙΣ ΡΙΑ'.
Τι ουν; και τοις Έλλησι τοις τελευτήσασι πρό της Χριστού παρουσίας δει εύχεσθαι και μη αναθεματίζειν; 

AΠΟΚΡΙΣΙΣ.
Μηδαμώς αναθεματίσης άνθρωπον πρό της επιδημίας Χριστού τελευτήσαντα· και εν τω άδη προσάπαξ και μόνον εγένετο το Χριστού κήρυγμα. Προλαβών γαρ Ιωάννης ο πρόδρομος εκήρυξε κακείσε τον Χριστόν· και άκουσον του αγίου Πέτρου λέγοντος περί Χριστού, ότι «Πορευθείς φησίν εκήρυξε και τοις εν Άδη πνεύμασι τοις ποτε απειθήσασι. Και νυν φέρεται εις αρχαίας παραδόσεις, ότι τις σχολαστικός πολλά κατηράσατο τον Πλάτωνα τον φιλόσοφον. Φαίνεται ουν αυτώ καθ’ύπνους ο Πλάτων λέγων· Άνθρωπε, παύσαι του καταράσθαι με, σεαυτόν γαρ βλάπτεις, ότι μεν άνθρωπος αμαρτωλός γέγονα· ουκ αρνούμαι. Πλην κατελθόντος του Χριστού εν τω άδη, όντως ουδείς επίστευσε προ εμού εις αυτόν. Ταύτα δε ακούων, μη νομίσης είναι πάντοτε εν τω άδη μετάνοιαν· άπαξ γαρ και μόνον τούτο γέγονεν, ότι Χριστός εν τοις καταχθονίοις κατελήλυθε, τους απ’αιώνος κεκοιμημένους επισκέψασθαι.» PG 89,764ΒD.

  Στη αρχή της αποκρίσεώς του απαντάει πως δεν πρέπει κανέναν να αναθεματίζουμε από αυτούς που έζησαν πρό Χριστού είτε είναι Έλληνες (στη θρησκεία) είτε όχι.Εστιάζει στο γεγονός της καθόδου του Ιησού στον Άδη μετά την Ταφή Του όπου κήρυξε σε όσους είχαν πεθάνει πρό Χριστού και σημειώνει να μην αναθεματίζουμε κανέναν άνθρωπο.
   
    Ενδιαφέρον μας προξενεί το ότι ο Αναστάσιος ο Σιναΐτης στη συνέχεια της απαντήσεώς του επικαλείται μια αρχαία παράδοση όπου κάποιος σχολαστικός εκστόμιζε κατάρες προς τον Πλάτωνα ενώ ο τελευταίος είχε ήδη πεθάνει. Ο Πλάτων εμφανίζεται στον ύπνο του σχολαστικού και του λέει: «Άνθρωπε, πάψε να με καταριέσαι, τον εαυτό σου βλάπτεις. Ότι ήμουν αμαρτωλός δεν το αρνούμαι, πλην όμως με το που κατήλθε ο Χριστός στον Άδη κανένας δεν πίστεψε σ’αυτόν πριν από μένα».

   Εμάς φυσικά δεν μας ενδιαφέρει η αρχαία παράδοση που επικαλείται ο Αναστάσιος στην απάντησή του. Μας ενδιαφέρει όμως η άρνησή του στην ερώτηση αν πρέπει να αναθεματίζονται οι Έλληνες πολίτες που πέθαναν μέσα στην πλάνη της Ειδωλολατρίας αφού αυτή ξεσκεπάζει την απάτη του Νεοπαγανισμού.

Δείτε το Μέρος Πρώτο «Εύχεσθαι υπέρ των Ελλήνων» μαζί με το Βίντεο
ΠΗΓΗ: «Εύχεσθαι υπέρ των Ελλήνων/Θέματα Oρθοδόξου Θεολογίας»

Βίντεο: Ευχαριστούμε πολύ για την ΥΠΕΡΟΧΗ οπτικοποίηση της μελέτης «Εύχεσθαι υπέρ των Ελλήνων», την δημιουργό του βίντεο Artemis Selene. Με πολύ ωραία μουσική υπόκρουση από την ταινία «Braveheart (1995)».

Σχόλιο στο YouTube: «Ένα βιντεάκι απάντηση στο απύθμενο μίσος ορισμένων οπαδών της Αρχαίας Θρησκείας για την Ορθοδοξία. Πρέπει κάποιοι να σταματήσουν επιτέλους να σπέρνουν διχόνοια ανάμεσα στους Έλληνες και να γίνουμε όλοι μας μια γροθιά, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες μέρες που έρχονται.»

Δείτε το...


7 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό και διαφωτιστικό άρθρο περί των Ελλήνων... επιτέλους να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα.
    Εύγε για την ανάρτηση Ερευνητή...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμο απολογητικά.

    [ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.eglimatikotita.gr/2012/05/blog-post_6459.html

    http://www.triklopodia.com/2012/05/blog-post_16.html

    http://utidanos.blogspot.com/2012/05/blog-post_16.html

    http://pesotithesgr.blogspot.com/2012/05/blog-post_2207.html

    http://www.facebook.com/siglitiki.sinas/posts/413130972053011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή δουλειά η αγαπητή Siglitiki!

    [ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ κ.Παναγιώτη... τέτοια διαφωτιστικά άρθρα πρέπει να δημοσιεύονται ευρύτερα. Για την διαφώτιση των σκοτισμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://eleftheroiellines.blogspot.com/2012/05/blog-post_5559.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.